Navigatie overslaan

Selectie en jury filmcompetities KersVers en Noordsterren bekend

19 januari 2023

In de KersVers-competitie dingen zeven vrouwelijke makers uit heel Nederland mee naar de prijs voor Beste Nederlandse Film. Vijf filmmakers uit Drenthe, Groningen en Friesland zijn in de competitie Noordsterren genomineerd voor de prijs Beste Noordelijke Film. De prijzen worden tijdens de 43ste editie van Internationaal Filmfestival Assen (IFA) op 10, 11 en 12 maart 2023 uitgereikt door een vakjury.

KersVers en Noordsterren

KersVers richt zich op vrouwelijke regisseurs of zij die zich als vrouw identificeren. Noordsterren is het podium voor alle filmmakers (v/m/x) uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De films van de genomineerde deelnemers worden tijdens het festivalweekend van IFA op 10, 11 en 12 maart vertoond waarna een vakjury de prijzen voor Beste Film en Beste Noordelijke Film uitreikt. Ook ontvangen de winnaars een geldprijs die ze kunnen gebruiken bij de productie van een volgende film.

Vakjury en genomineerden

De vakjury bestaat deze editie uit Werner Borkes (artistiek leider van Roze Filmdagen), Sanne Rovers (documentaire- en multimediaregisseur en lid van Docmakers) en Omar Larabi (filmjournalist).

De genomineerden in de competitie Noordsterren zijn:

L'Etranger - Sarah Pannekoek

Red Dino - Kees Koorevaar

Jäger - Julian Verkerk 

De Laatste Dag - Sander Blom 

Vierkant Veldwerk - Okki Poortvliet 

De genomineerden in de competitie KersVers zijn:

Vacht - Madeleine Homan      

Eos - Razan Hassan 

A Capella in D mineur - Malu Janssen 

De Nestvlieder - Martine van der kolk   

Baas in eigen zak - Lynn Deen 

LOUDER! SO I CAN HEAR YOU - Laura Bokhoven  

Jongen van hout - Eva Oosterveld 

Programmeur KersVers en Noordsterren Anneroos Stamhuis: “Dit jaar hadden we boven verwachting veel inzendingen van hele goede kwaliteit. Het was zó lastig kiezen tussen alle goede films, dat we ons KersVers-filmblok hebben uitgebreid! Dit jaar hebben we naast Noordsterren een filmblok KersVers Fictie en KersVers Documentaire. Elk jaar zien we hoeveel talent er in Nederland is en we zijn erg trots op onze selectie KersVers en Noordsterren.”

Masterclass
Voor zowel de deelnemers van KersVers en Noordsterren als het festivalpubliek organiseert IFA een Masterclass in samenwerking met Filmclub Groningen. IFA biedt (aspirerende) filmmakers zo de gelegenheid om een Nederlandse filmprofessional uit te horen over haar werk. Deze editie is de Masterclass gewijd aan regisseur en scenarist Sia Hermanides: rijzende ster in de Nederlandse filmwereld. Haar werk focust op onderbelichte verhalen met vaak vrouwelijke hoofdrollen. Presentator René Duursma gaat met Hermanides in gesprek over haar werk.

Vorige artikel Volgende artikel