Navigatie overslaan

Rifka Lodeizen wint IFA Trofee

4 maart 2019

Actrice Rifka Lodeizen wint dit jaar de 33ste IFA Trofee. Deze prijs van Internationaal Filmfestival Assen wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt in de filmsector. Lodeizen ontvangt de IFA Trofee vanwege haar indrukwekkende carrière als actrice en scenarioschrijver. De trofee wordt tijdens Internationaal Filmfestival Assen op zondag 10 maart om 13.30 uur uitgereikt door Karin Dekker, wethouder cultuur en DNK, in de foyer van de bioscoop van DNK.

Lodeizen heeft verschillende prijzen achter haar naam staan, waaronder een Gouden Kalf voor Beste Actrice voor de hoofdrol in de film Kan Door Huid Heen, een Gouden Kalf voor Beste Actrice in een televisiedrama voor haar rol in Overspel en een award voor Beste Actrice bij het Mediawave Filmfestival in Hongarije. Daarnaast is ze maar liefst negen keer genomineerd geweest voor een Gouden Kalf, onder andere voor haar rollen in de films Simon, Publieke Werken, Tonio, Verdwijnen en La Holandesa. Momenteel speelt Lodeizen in de serie Judas de rol van Astrid Holleeder.

Naast haar acteerwerkzaamheden is Lodeizen ook scenarioschrijver. Haar korte film Remember to Check Out is in 2016 genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Korte Film.

Karin Dekker is op 14 februari geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Assen. Eerder was zij wethouder in Groningen en Leek. In Assen heeft zij onder andere de thema’s Cultuur en Antidiscriminatie & minderheden in haar portefeuille.

De IFA Trofee wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Sacha Polak, Dana Linssen, Ally Derksen en Hanna Verboom. Vorig jaar won Sandra den Hamer de prijs voor haar verdiensten voor EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Vorige artikel Volgende artikel