Navigatie overslaan

Internationaal Filmfestival Assen is officieel geopend

9 maart 2019

Presentator Lara Harbers heeft de 39ste editie van Internationaal Filmfestival Assen feestelijk geopend. Dit jaar voor het eerst op de vrijdagavond in plaats van zaterdagochtend. Met een quiz werd de filmkennis van de bezoekers in de uitverkochte zaal uitvoerig getest. De twee overgebleven finalisten kregen de vraag voorgeschoteld hoeveel vrouwen in totaal sinds de oprichting van de Academy in 1929 zijn genomineerd voor een Oscar voor Beste Regisseur. Het antwoord werd geschat op 107 en dertig en was daarmee flink hoger dan het werkelijke aantal van vijf. ‘En dat is precies waarom we dit filmfestival met vrouwen voor en achter de camera organiseren’, nam afzwaaiend artistiek leider Jennifer O’Connell het stokje over.

Na de openingsquiz en het welkomstwoord van Jennifer O’Connell was er aandacht voor het afscheid van Yvonne Turenhout als bestuursvoorzitter, die hartelijk werd bedankt. Door haar inzet is het festival de afgelopen jaren gegroeid tot wat het nu is. Daarnaast namen ook Jennifer O’Connell en projectleider Josje Krips afscheid. Zij zijn dit jaar opgevolgd door programmeur Henriëtte Poelman en producent Nicole Dijk. Na het officiële deel startte de magisch realistische film Lazzaro Felice van regisseur Alice Rohrwacher. ‘In deze film wordt subtiel en schijnbaar moeiteloos gespeeld met tegenstellingen tussen heden en verleden, de maatschappelijke boven- en onderklasse en het goed en kwaad dat de wereld bepaalt. Beeldschoon, ontroerend en magisch. Een prachtige film om de 39ste editie van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film mee te openen.’ Lazzaro Felice wordt zondagochtend om 11.00 uur nogmaals vertoond. Voor deze voorstelling zijn nog kaarten.

In totaal worden tijdens IFA op 8, 9 en 10 maart meer dan veertig films vertoond waarin vrouwen voor en achter de camera centraal staan.

Vorige artikel Volgende artikel