Navigatie overslaan

IFA 2024 zit erop!

10 maart 2024

Voor het eerst vier dagen IFA en ze zijn voorbij gevlogen! We hebben ontzettend van jullie gezelschap genoten. Er was van alles te beleven in DNK, waaronder workshops, talks, kunst, muziek en natuurlijk heel veel geweldige films: eigenlijk gewoon te veel om op te noemen. We hebben daarom een aantal hoogtepunten voor je op een rijtje gezet, zodat jij vast kunt beginnen met nagenieten. De volgende editie van IFA vindt plaats op 6, 7, 8 en 9 maart 2025. Ben jij er weer bij?

Donderdag
Het festival werd op donderdagavond feestelijk afgetrapt met Milou Deelen als host. Renée Soutendijk kreeg de IFA Trofee overhandigd door Nouchka van Brakel, die hem zelf in 1998 ontving. IFA-programmeur en artistiek leider Henriëtte Poelman leidde de Litouwse openingsfilm Slow (Marija Kavtaradze) in. Alter à Go baseerde een performance op de film, waarin dans en acceptatie centraal staan. In de foyer van DNK werd het festivalweekend ingeluid door DJ Jollyfish.

Vrijdag

De IFA-vrijdag stond in het teken van Talent & Industry. De kick-off van New Wave #3, het begeleidingstraject van New Noardic Wave, vond plaats, waarna de aanwezige makers tijdens de Omgekeerde Pitches & Speeddates kennis konden maken met verschillende organisaties uit het Nederlandse filmveld, producenten, fondsen en omroepen. Gwyneth Sleutel gaf de Talk: Vrouwenrollen en de (fe)male gaze en de Workshop: Script-/Personageontwikkeling. In het Drents Archief was ook een talk bij te wonen: Dolle Mythes & de mythes van IFA, waarin Linda Duits, Fenny Wijnholds en Inez Grondhuis met elkaar in gesprek gingen. 's Avonds ging Renske Diks tijdens de Director's Talk in gesprek met regisseur Céline Sciamma, bekend van o.a. Portrait de la jeune fille en feu en eregast tijdens IFA 2024. Alsof dat nog niet genoeg was, waren er op vrijdag ook al zes lange films te zien, met Q&A's bij Melk en Sānsūr.

Zaterdag

Inleidingen, nagesprekken, een talkshow en een prijsuitreiking. Tijdens de IFA-zaterdag stond veel leuks op de agenda. Floor van der Meulen en Mees Peijnenburg gaven een masterclass over de onzekerheden, twijfels en de praktische gang van zaken die komen kijken bij het maken van een tweede film. De Talkshow werd net als vorig jaar gehost door Gerlinda Heywegen. Te gast waren Roos Ykema, oprichter van MiGreat en later op de dag aanwezig voor het nagesprek bij Green Border, Sānsūr-regisseur Mostafa Heravi en IFA-artistiek leider Henriëtte Poelman. De hele dag door waren prachtige films te zien: van 11:00 uur 's ochtends tot 23:00 uur 's avonds, waaronder de films uit de kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren. Aan het eind van de dag reikten juryleden Lidija Zelovic (creatief producent), Henk Klein Wassink (programmeur) en Jade Olieberg (acteur) de prijs voor Beste Noorderlijke Film uit aan Noordsterren-winnaar Okki Poortvliet voor haar film Over het Wildrooster en won Luca Meisters' film Magma de prijs voor Beste Nederlandse Film in de KersVers-competitie.

Zondag

De laatste dag van IFA 2024 begon met uiteenlopende films, waaronder Rebels en Humanist Vampire Too Sensitive to Kill, maar ook de Workshop: Nieuwe Perspectieven (docu). De tweede Talkshow vond plaats in de foyer, waar de IFA-Jongerenjury Levante als favoriete film uitriep. Twee afleveringen van de documentaireserie Draw for Change! waren te zien en een uitverkocht Fluisteraars van Saskia Jeulink ging in première. In de foyer leerde Blousem geïnteresseerde bezoekers de basics van de naaimachine.

We willen alle bezoekers, gasten, partners, makers, vrienden, vrijwilligers en alle DNK-medewerkers bedanken voor het mogelijk maken van onze 44e editie. We hopen jullie volgend jaar allemaal weer terug te zien in DNK. Tot 6, 7, 8 en 9 maart 2025. Ben jij erbij?

Foto: Niels Knelis

Vorige artikel Volgende artikel