Navigatie overslaan

IFA 2024 officieel geopend

7 maart 2024

De 44e editie van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) is vanavond (donderdag 7 maart) officieel geopend. De avond werd gehost door Milou Deelen. Renée Soutendijk kreeg de IFA Trofee overhandigd door Nouchka van Brakel. IFA-programmeur en artistiek leider Henriëtte Poelman leidde de Litouwse openingsfilm Slow (Marija Kavtaradze) in. Alter à Go baseerde een performance op de film, waarin dans en acceptatie centraal staan.

Henriëtte Poelman: 'Bij het voorbereiden van vanavond heb ik lang nagedacht over waar te beginnen. Er treedt, ook in Nederland, normalisering op van gedachtegoed waarin gesprekken over gender en genderongelijkheid als onzin worden weggezet, waarin emancipatie geen issue is, of zelfs actief wordt tegengewerkt. Nederland staat op nummer 28 op de wereldwijde ranglijst voor gendergelijkheid. Ik had gedacht, gehoopt of verwacht dat dat hoger zou zijn.

Dus kijk naar film. Zo'n krachtig medium, dat je laat voelen wat anderen ervaren en dat je voorbij je eigen kaders doet kijken. Leer van generaties voor je, sluit je ogen niet voor het verleden. Want dan zie je ook niet wat er voor je ligt, en welke ideeën, beelden of verworven rechten je door actie - of inactie - nalaat voor degenen die na ons komen.'

IFA Trofee
Om vrouwen te eren die zich met succes inzetten in de Nederlandse filmwereld heeft IFA in 1986 de IFA Trofee in het leven geroepen. De IFA Trofee wordt elk jaar uitgereikt en gaat dit jaar naar Renée Soutendijk. Ze ontvangt de prijs vanwege een indrukwekkend oeuvre, waarmee ze een enorme bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse filmwereld en ongeëvenaard een grote verscheidenheid aan personages heeft neergezet. Van de gelaagde Hedwig in Van de koele meren des doods tot de geweldige Agathe in Sweet Dreams (van regisseur Ena Sendijarević, tevens te zien tijdens het festival). Maar ook om het uitspreken over rollen voor oudere actrices, die schaars zijn, vaak klein en (niet in verhouding) in dienst staan van.

'Ik voel me vereerd om, op dit moment in mijn carrière, deze prijs in ontvangst te mogen nemen.' reageert Renée. 'Ik zit inmiddels 48 jaar in het vak en ik ben blij dat ik, na al die jaren, nog steeds mijn steentje kan bijdragen. Het blijft lastig om op latere leeftijd mooie filmrollen te vinden, maar 2022 was een bijzonder productief filmjaar voor mij. Ik gun deze prijs aan iedereen die aan deze films heeft meegewerkt!' Twee films zijn inmiddels al uitgekomen: Sweet Dreams en Neem me mee. Sweet Dreams won het Gouden Kalf voor beste film en was de Nederlandse inzending voor de Oscars. De derde film, De Witte Flits, verschijnt later dit jaar.

Nouchka van Brakel overhandigde de prijs aan Soutendijk. Zelf won ze de IFA Trofee in 1998: ‘Ik was toen zeer vereerd en nu nog meer, maar ik vind het ontzettend mooi dat ik nu in een volle zaal sta en dat er de afgelopen jaren zoveel veranderd is. Waar over de hele wereld de vele specifieke vrouwenfilmfestivals zijn verdwenen hebben de organisatoren en de vrijwilligers hier in Assen dapper stand gehouden. Waardoor speciale aandacht van, door en voor vrouwen gemaakte films de extra aandacht krijgen die zo nodig blijft. Ik wens dan ook vanuit mijn filmershart dat IFA met het eerdergetoonde enthousiasme nog vele jaren in Assen blijft voortbestaan. Ik geef daarom met veel plezier deze prijs aan Renée.’

IFA viert vrouwelijke filmmakers en versterkt hun positie in de filmwereld, toont nieuwe perspectieven & doorbreekt stereotiepe sekse- en genderrollen. De 44e editie van IFA vindt dit jaar voor het eerst vier dagen plaats en is van 7 tot en met 10 maart te bezoeken in DNK Assen. Bekijk hier het hele programma.

Foto: Niels Knelis

Vorige artikel Volgende artikel