Navigatie overslaan

Coming-of-age Films Birdland en Demi vallen in de prijzen op Internationaal Filmfestival Assen

6 maart 2021

Tijdens de 41ste editie van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) is de prijs voor Beste Nederlandse film in de competitie KersVers gewonnen door Ashgan El-Hamus met haar film Birdland. De prijs voor Beste Noordelijke Film is toegekend aan Rachel van Bruggen, voor haar film Demi.

De prijzen werden zaterdagavond 6 maart live uitgereikt tijdens de online editie van IFA 2021. De jury, bestaande uit Maria Peters (regisseur van onder andere Kruimeltje en De Dirigent), Noa Johannes (filmjournalist en programmamaker bij NPO3) en Ruben Allersma (filmprogrammeur bij Forum Groningen), roemde het ontroerende verhaal van Birdland. Birdland heeft een mooi afgerond scenario. Het op de huid filmen van de jonge hoofdpersoon, haar bijzondere acteerprestatie én het oog voor detail resulteren in een krachtige en volwassen film.’ In Demi zagen ze een gevoelig portret vol fijne muziek en mooie beelden. ‘Je leeft van begin tot eind geboeid met Demi mee tijdens haar scootertocht richting zelfstandigheid.’

De inzendingen varieerden van documentaire tot animatie, maar alle films korter dan 45 minuten. De winnaars krijgen naast de toekenning van de titel ‘Beste Nederlandse Film’ en ‘Beste Noordelijke Film’ 500 euro, aangeboden door Warenhuis Vanderveen in Assen. Het bedrag kunnen zij besteden aan hun volgende filmproject. De prijzen werden uitgereikt vanuit een leeg DNK, waar Jelle Vanderveen (zakelijk directeur Warenhuis Vanderveen) namens de jury de winnaars bekend maakte. In een videoboodschap reageerden de winnaars ontzettend blij en benadrukten zij het belang van dit soort competities voor opkomende filmtalenten.

Met de korte filmprogramma’s KersVers en Noordsterren geeft IFA ruimte aan films van opkomende (vrouwelijke) filmmakers. Noordsterren is het podium voor filmmakers (m/v/x) uit Groningen, Friesland en Drenthe. KersVers is gericht op nationale talentontwikkeling door programmering van korte films van vrouwelijke makers uit heel Nederland.

Bezoekers kunnen nog het hele weekend (5, 6 en 7 maart) de kortefilmprogramma’s online streamen vanuit hun eigen huis.

Vorige artikel Volgende artikel