Navigatie overslaan

41e editie van Internationaal Filmfestival Assen volledig online

19 januari 2021

Van 5 t/m 7 maart a.s. vindt het Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) plaats. Deze 41e editie van het jaarlijkse festival vindt geheel online plaats. In het najaar van 2020 startte het team enthousiast met het plannen van een hybride variant, maar vanwege de huidige maatregelen rondom COVID-19, de verlengde lockdown en de onzekerheid die dit met zich meebrengt zal IFA 2021 volledig online plaatsvinden.

Online filmfestival

Als de filmliefhebber niet naar IFA kan, komt IFA naar de filmliefhebber! Het unieke programma wordt het hele festivalweekend lang aangeboden op een beveiligd platform, waarvoor ook de website een grote update krijgt. De filmselectie is zoals elk jaar sterk en actueel. Het programma zit ook dit jaar weer vol nationale en internationale filmhits van hoog niveau, vol arthouseparels en voorpremières; films waarin vrouwen voor en achter de camera centraal staan. Daarnaast vind je op het platform ook verdiepende content, korte films, inleidingen en uitgebreide achtergrondinfo en, ook zoals elk jaar, samenwerkingen met verschillende (vertrouwde) festivalpartners. Movies that Matter, Roze Filmdagen, het Noordelijk Filmfestival, Drents Museum, Drents Archief en dit jaar voor het eerst met DocuDonna, een internationaal documentairefestival uit Italië waar vrouwelijke filmmakers centraal staan.

Bioscoopdeuren op een kier

IFA houdt de bioscoopdeuren op een kleine kier. Mocht in de aanloop naar het festival zicht zijn op het openen van de bioscopen voor publiek, doet het festival er alles aan om toch nog iets in de zalen in Assen, de thuishaven van het festival, mogelijk te maken. Daarnaast biedt IFA in samenwerking met Forum Groningen in september een prachtig programma aan waar we in de week voorafgaand aan IFA een voorpremière van laten zien.

Festivalgevoel

Om de bezoekers toch een festivalgevoel te bezorgen, heeft IFA in samenwerking met Drentse Schatten borrelboxen samengesteld om het thuis gezellig te maken. Ook is er een samenwerking met de Assense horeca om voorafgaand aan een film alvast een lekkere maaltijd te bestellen in het kader van #supportyourlocals.

We hebben nog een primeur, de webshop van IFA is online waarin je heel eenvoudig Vriend van IFA kunt worden of een (eenmalige) donatie kunt doen. Binnenkort worden daar festivalitems aan toegevoegd.

Programma

De openingsfilm is vastgelegd en wordt binnenkort als eerste film van een sterk programma bekendgemaakt. In de komende weken volgt de rest van het programma, dat in de eerste helft van februari in zijn geheel op de website is te vinden. Het samenstellen van deze online editie is, zoals alle andere festivals ondervinden, complexer dan anders. ‘Na de zeer uitgebreide jubileumeditie van vorig jaar wilden we in 2021 een gestroomlijnder festival neerzetten; terug naar de kern. Afgelopen maanden werd de focus inderdaad scherper, maar niet altijd uit vrije wil, en de kaders bleven maar veranderen. Ik ben enorm trots op wat ons team voor elkaar aan het boksen is en op het sterke, en voor IFA kenmerkende programma, dat we binnenkort kunnen presenteren. Hopelijk genieten de bezoekers ook online van de films en het randprogramma, maar zien we iedereen volgend jaar gewoon weer in de zalen van DNK!’ aldus Henriëtte Poelman, artistiek leider en programmeur van IFA. De kaartverkoop begint op vrijdag 19 februari a.s.

Campagnebeeld IFA 2021

Vorige artikel Volgende artikel