Navigatie overslaan

Sānsūr

NEDERLAND | 2023 | 86 MIN | MOSTAFA HERAVI

TAAL: PERZISCH | ONDERTITELING: NEDERLANDS

8 MAART 2024 | 20:00 UUR (BESLOTEN)

9 MAART 2024 | 11:15 UUR

Zes Iraanse vrouwen verzetten zich tegen de wetten en ongeschreven regels in hun land. Maar het overtreden van censuur is niet zonder gevolgen. In open getuigenissen delen de vrouwen in deze documentaire ervaringen met ontslag, intimidatie en arrestaties, in o.a. de journalistiek, kunst en sport. Kunnen zij een leven in ballingschap starten, hun maskers afzetten en volledig vrij zijn?

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

Zes Iraanse vrouwen, die zich moedig verzetten tegen de wetten en ongeschreven regels in hun land. Maar het overtreden van de 'sānsūr', de censuur, is niet zonder gevolgen. In open getuigenissen delen de vrouwen in deze creatieve documentaire ervaringen met ontslag, intimidatie en arrestaties, in journalistiek, het onderwijs, de kunst en sport, en hun onwil om zich aan te passen en te gehoorzamen. Welke offers moeten de Iraanse vrouwen brengen en wat betekent de censuur voor hun identiteit, individualiteit en dromen? Kunnen zij een leven in ballingschap starten, hun maskers afzetten en volledig vrij zijn?

In Sānsūr vertelt regisseur en fotograaf Mostafa Heravi het verhaal van vrouwen die vrijheid zoeken, de onderdrukking en discriminatie op grond van hun sekse achterlaten, en stap voor stap meer ruimte vinden om te lachen, te zingen en de dansen.

Let op: de voorstelling op vrijdag 8 maart is besloten. Hiervoor kunnen geen kaarten worden gekocht.

Beide vertoningen zijn in samenwerking met het Middle East Film Festival. Na afloop van de film gaat MEFF-programmeur Willem Vugteveen in gesprek met regisseur Mostafa Heravi en Soodeh Lashkari, een van de hoofdpersonen uit de documentaire.

Sinds 2019 heeft het Middle East Film Festival Assen (MEFF) in nauwe samenwerking met het Rotterdam Arab Film Festival kwalitatief hoogwaardige en inhoudelijk relevante films geselecteerd voor het Asser publiek. Een breed en specifiek filmaanbod, dat stereotypen doorbreekt en een overzicht geeft van de belangrijkste films verschenen in de Arabische regio van Marokko, Tunesië, Egypte, Qatar, Koeweit, Palestina, Jordanië, Syrië tot Irak etc. Het MEFF streeft ernaar een genuanceerd beeld te tonen van het sociale, culturele en maatschappelijke leven in het Midden-Oosten. Door middel van gesprekken rondom vertoonde films worden ontmoetingen en verbindingen gerealiseerd tussen filmmakers en bezoekers met verschillende culturele achtergronden. Verder werkt de organisatie aan een programma rond filmeducatie, het geven van een platform aan verschillende disciplines uit stad en regio, en het betrekken van bewoners van het AZC en COA bij het Filmfestival.

Watch trailer

Speeltijden

vrijdag 8 maart 2024 20:00 uur
zaterdag 9 maart 2024 11:15 uur