Navigatie overslaan

Poly Styrene: I Am a Cliché

VERENIGD KONINKRIJK | 2021 | 134 MIN | CELESTE BELL, PAUL SNG
TAAL: ENGELS | ONDERTITELING: ENGELS


8 MAART 2022 |
20:30 UUR | VERA GRONINGEN

Na het overlijden van Poly Styrene, punk icoon en frontvrouw van de Britse band X-Ray Spex, gaat haar dochter in deze intieme maar energieke documentaire op zoek naar wie haar moeder precies was.

ABOUT MOVIE

Get Tickets

Het is een merkwaardig maar betoverend contrast: Poly Styrene, frontvrouw van de Engelse punkband X-Ray Spex. Het ene moment is ze een ware punker, die fel haar maatschappijkritische teksten over het publiek spuwt. Maar buiten het podium om blijkt ze een zachtaardige en rustige vrouw, in voortdurende strijd met zichzelf en de wereld om haar heen.

Poly Styrene, overleden in 2011, viel op als eerste vrouwelijke punker van kleur in het Verenigd Koninkrijk van de jaren zeventig. Ze schreef nummers over onderwerpen waarmee ze haar tijd ver vooruit was, en weigerde zich te conformeren aan de vrouwelijke norm. Maar geplaagd door dreigingen van racisme, misogynie en haar mentale demonen, worstelde Poly om haar rocksterleven te combineren met haar bestaan als vrouw en moeder. In Poly Styrene: I Am a Cliché gaat dochter Celeste Bell (die samen met Paul Sng de documentaire regisseerde) zowel kritisch als liefdevol op zoek naar het echte verhaal van haar moeder. Bell opent gesloten dagboeken, bezoekt haar moeders geboortegrond en toont archiefmateriaal uit de punkscene van de jaren '70. Alles om haar moeder én het icoon Poly Styrene beter te begrijpen.

Poly Styrene: I Am a Cliché wordt vertoond in samenwerking met VERA Zienema, onderdeel van het legendarische underground poppodium VERA Groningen, waar Poly Styrene een graag geziene gast was. De film wordt ingeleid door IFA-programmeur Hesterliena Wolthuis en de avond wordt omlijst met live muziek van garagepunk duo Hands Off.

Watch trailer

Speeltijden

dinsdag 8 maart 2022 20:00 uur