Navigatie overslaan

Mother is Myth

PODCAST

About

Ze staat in de keuken, zorgt voor de kinderen, heeft zelden of nooit seks en is kortom, als er al een rol voor haar is weggelegd, meestal het onzichtbaarste en saaiste personage in films. Even aan u voorstellen: de moeder.

Elk jaar neemt IFA een film onder de loep, die we met behulp van een panel bespreken en in perspectief zetten. Naar aanleiding van Petite Maman, de meest recente film van de Franse regisseur Céline Sciamma (o.a. Portrait de la jeune fille en feu), besteedt IFA deze editie van IFA Perspectief aandacht aan de rol van de moeder in films - een rol die langzaam maar zeker aan het veranderen is.

Tijdens het festivalweekend worden meerdere films vertoond die van moeders ‘net echte mensen’ maken. Moeders kunnen een kind opgeven, het allemaal niet zo leuk vinden, gewoon ook werken, hun lichaam niet meer herkennen (of soms helemaal geen moeder zijn). Kijk naast Petite Maman tijdens IFA bijvoorbeeld ook naar Piccolo Corpo, Ali & Ava, Ninjababy, Titane en ook naar Colors of Tobi en Margrete: Queen of the North. En buiten het festival naar The Lost Daughter (Netflix) en Madras Paralelas (bioscoop) - een enorme hoeveel verschillende aspecten van moederschap.

Dit jaar maken we IFA Perspectief in de vorm van een podcast, die je voorafgaand, tijdens of na het festival kunt beluisteren. In het programma zijn te gast: Lievnath Faber (mediadeskundige en doula), Jeroen de Jong (film- en literatuurwetenschapper en organisator van o.a. vaderschapstrainingen) en Henriëtte Poelman (artistiek leider IFA). Het gesprek wordt geleid door filmjournalist Gerlinda Heywegen.