Navigatie overslaan

L'Evenement

FRANKRIJK | 2021 | 100 MIN | AUDREY DIWAN
TAAL: FRANS | ONDERTITELING: NEDERLANDS


8 MAART 2022 | 19:00 UUR | FORUM GRONINGEN

Frankrijk, 1963. De droom van Anne, om haar studie af te maken en zich van haar sociale afkomst los te wrikken, spat uiteen als ze onverwachts zwanger raakt. Abortus is illegaal en vrienden en dokters bieden geen (echte) hulp. Anne besluit het heft in eigen handen te nemen, met het risico hiervoor in de gevangenis te belanden.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

Ongehuwd een kind krijgen betekent voor de jonge Anne een gedwongen einde van haar studie literatuur, een streep door haar toekomstdromen waarin ze zich los probeert te wrikken van haar sociale afkomst. Als vrienden en dokters geen (echte) hulp kunnen of willen bieden, soms uit angst zelf te worden veroordeeld, begeeft Anne zich uiteindelijk in het illegale circuit, met het risico in de gevangenis te belanden - of erger.

Regisseur Audrey Diwan ontving in Venetië de Gouden Leeuw voor Beste Film voor L'Evenement, die ze baseerde op de autobiografische roman van Annie Ernaux. De film speelt zich af in het Frankrijk van 1963, toen abortus nog strafbaar was. Opmerkelijk is onder meer dat de tijdsprong naar het verleden de kijker eerst nauwelijks opvalt. Diwan koos doelbewust niet voor een typische historisch dramatische stijl of aankleding en maakte met L'Evenement een film die je ‘in de huid plaatst’ van de ongewenst zwanger geraakte jonge vrouw. Zo omschreef Audrey Diwan het idee voor L’Evénement: ‘Laten we niet kijken naar Anne, laten we haar zijn’. Wegkijken of het onderwerp bagatelliseren is op deze manier geen optie meer.

De vertoning van L'Evenement organiseren we in samenwerking met Forum Groningen op Internationale Vrouwendag, op dinsdagavond 8 maart (aanvang 19:00). Aanwezig is scenarist Jolein Laarman, samen met Mijke de Jong schreef ze onder andere scenario's voor Broos, Brozer en Along the Way, die ook tijdens IFA te zien is. Haar meeste recente scenario is oscarinzending Do Not Hesitate. Het nagesprek vindt plaats onder leiding van Lotje IJzermans. Tickets zijn via de website van het Forum te koop.

Watch trailer

Speeltijden

dinsdag 8 maart 2022 19:00 uur