Navigatie overslaan

La Place d'Une Autre

Frankrijk | 2021 | 112 min | Aurélia Georges
Taal: Frans | Ondertiteling: Nederlands


12 MAART |
11:00 UUR
13 MAART | 19:00 UUR

Parijs, 1914. Verpleegster Nélie neemt de identiteit aan van een pas gestorven jonge vrouw, om zo haar eigen armoedig bestaan te ontvluchten.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

Op zoek naar een manier om haar armoedig bestaan te ontlopen, gaat de jonge Nélie aan de slag als verpleegster in de frontlinies van de net begonnen Eerste Wereldoorlog. Als het veldhospitaal wordt beschoten, sterft voor haar ogen de Zwitserse jonge vrouw die Nélie had opgevangen. Deze Rose was op weg naar een welgestelde kennis van haar ouders, die ze zelf nog nooit had ontmoet. Nélie grijpt deze vluchtkans aan en besluit haar plaats in te nemen. Ze wordt warm onthaald op het landgoed van Madame de Lengwil, die 'Rose' onder haar hoede neemt als gezelschapsdame. De vrouwen groeien naar elkaar toe, waardoor Nélies leugen steeds zwaarder op haar geweten drukt.

Aurélia Georges verzorgde naast de regie ook het scenario van La Place d'Une Autre, dat ze schreef met Maud Ameline. Gebaseerd op het spannende The New Magdalen van Wilkie Collins uit 1873, verplaatsten ze het verhaal van het Victoriaanse Engeland naar het Frankrijk van 1914. De uitgesproken keuzevrijheid, kracht en vastberadenheid van Nélie moest Collins destijds tussen de regels zetten, omdat een verhaal met een sterke vrouwelijke persoonlijkheid weinig interessant geacht werd. Georges laat onwillekeurig de donkere kant van de zoektocht naar emancipatie zien: het bereiken van een hoger klassenniveau gaat vaak ten koste van een ander. De hoofdrollen worden gespeeld door drie Franse topactrices met Sabine Azéma (Cézanne et moi) als de rijke weduwe, Maud Wyler (La vie d'Adèle) als Rose en opkomende ster Lyna Khoudri (The French Despatch, Papicha) als Nélie.

Deze film met korting bekijken? La Place d’Une Autre is dit jaar de Vriendenfilm, waar Vrienden van IFA (mét gast) gratis een ticket voor kunnen bestellen. Zie hier hoe je Vriend wordt

Watch trailer

Speeltijden

zaterdag 12 maart 2022 11:00 uur
zondag 13 maart 2022 19:00 uur