Navigatie overslaan

Chavela

Mexico, Spanje, VS | 2018 | 83 Min | Catherine Gund, Daresha Kyi
Taal: Spaans | Ondertiteling: Nederlands

12 MAART | 11:45 UUR

Fascinerende documentaire over de in 2012 overleden wereldster Chavela Vargas, Mexicaanse rancheras-artiest en symbool voor de LHBTI+-gemeenschap, die haar tijd ver vooruit was.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

Deze documentaire neemt je mee in het fascinerende levensverhaal van artiest Chavela Vargas (1919-2012) en schetst haarfijn haar betekenis voor Mexico. Vargas maakte haar opkomst in het Mexicaanse nachtleven van de jaren dertig. Ze zong intense traditionele rancheras zonder enige opsmuk, ze trad op in broek en poncho en nam geen genoegen met een bijrol. Naar verluidt had ze veel affaires met beroemde vrouwen, waaronder Ava Gardner en Frida Kahlo. Chavela groeide uit tot een symbool voor de LHBTQI+-gemeenschap, maar raakte door een drankverslaving enige tijd uit beeld. In 1991 maakte zij een comeback als muze van regisseur Pedro Almodóvar. De niet eerder vertoonde interviewbeelden van Vargas uit 1991 zijn doorspekt met archiefmateriaal, verhalen van collega-muzikanten, Almodóvar en vrienden, en veel prachtige livemuziek.

De rode draad van Chavela is het interview dat documentairemaker Catherine Gund in 1991 van Vargas maakte. Het vertelt het levensverhaal van een meisje uit Costa Rica dat niet door haar ouders wordt geaccepteerd en uitwijkt naar Mexico, om daar uit te groeien tot een wereldberoemde ster die het liefst op het podium had willen sterven.

Benieuwd naar deze documentaire én naar de tentoonstelling Viva la Frida in het Drents Museum!? Koop je ticket voor Chavela en ontvang na IFA een code waarmee je met korting de tentoonstelling kunt bezoeken!

Chavela werd uitgeroepen tot publiekswinnaar van IFA 2019 en is dit jaar opnieuw te zien tijdens het festival, nu in samenwerking met het Drents Museum en met inleiding van Annemiek Rens, hoofdcurator van Viva la Frida!. De documentaire biedt via het leven van Chavela Vargas een boeiende blik op Mexico in de twintigste eeuw en geeft context aan de wereld waarin Frida Kahlo leefde en werkte. De tentoonstelling Viva la Frida! is tot en met 18 april te bezoeken in het Drents Museum.

Watch trailer

Speeltijden

zaterdag 12 maart 2022 11:15 uur