Navigatie overslaan

Beyond the Visible - Hilma af Klint

About

Gender Benders
Halina Dyrschka | 2019 | Duitsland | 93 min Duits, Zweeds, Engels gesproken | Engels ondertiteld

Beyond the Visible - Hilma af Klint

HELE WEEKEND | FILM ON DEMAND ZA 6 MRT | 13:30u | LIVESTREAM TICKET FILM TICKET LIVESESSIE + FILM

Het Drents Museum en IFA slaan de handen ineen en belichten samen vrouwelijke kunstenaars rond 1900. De positie van vrouwen in de kunst blijft vaak onderbelicht. Zo ook de eerste abstracte kunstenaar: de Zweedse Hilma af Klint (1862 – 1944). Vanaf 1906 maakte zij schilderijen met abstracte, veelal geometrische voorstellingen, waarbij zij zich vaak liet leiden door mystieke overtuigingen. Dit deed af Klint jaren voordat Wassily Kandinsky bestempeld werd tot pionier van de abstracte kunst.

In Beyond the Visible - Hilma af Klint bevraagt de Duitse filmmaakster Halina Dryschka waarom af Klint en haar werk vrijwel verdwenen zijn? Hoe kan het dat haar werk nergens te koop is en in geen enkele museumzaal hangt, terwijl ze een baanbrekend en revolutionair oeuvre achterliet? Dryschka zoekt antwoorden en schildert hiermee niet alleen een fascinerend portret van de kunstenares, maar van vrouwen in de kunstgeschiedenis over de hele wereld.

In samenwerking met het Drents Museum vindt er op zaterdagmiddag voorafgaand aan de documentaire een vraaggesprek (in het Nederlands) plaats met hoofdconservator en conservator Kunst rond 1900 bij het Drents Museum, Annemiek Rens. Annemiek wordt geïnterviewd door documentairemaker en journalist Hilde Boelema. Het interview is te volgen via livestream, waarna direct de film wordt ingestart. Beyond the Visibleis daarnaast het hele weekend zonder interview on demand te zien.

Sinds eind 2019 doet het Drents Museum onderzoek naar vrouwelijke kunstenaars in de eigen collectie Kunst rond 1900. Uit deze collectie van in totaal 40.000 objecten zijn 1200 objecten van 90 vrouwelijke kunstenaars onder de loep genomen. Bijzondere objecten kwamen bovendrijven, zoals het topstuk Vrouw met zonnebloemen van Thérèse Schwartze. Het onderzoek maakt deel uit van een groter plan om de komende jaren meer aandacht te besteden aan diversiteit in de collectie van het museum.

Watch trailer