Navigatie overslaan

Apolonia, Apolonia

DENEMARKEN, POLEN, FRANKRIJK | 2022 | 116 MIN | LEA GLOB

TAAL: FRANS, POOLS, ENGELS, DEENS | ONDERTITELING: NEDERLANDS

11 MAART 2023 | 13:30 UUR

12 MAART 2023 | 18:45 UUR

De Deense filmmaker Lea Glob volgde de veelbelovende Franse kunstenaar Apolonia Sokol dertien jaar lang en laat zien hoe de jonge vrouw vecht voor haar plek in een door mannen gedomineerde kunstwereld. Hoe ver is ze bereid te gaan?

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

Buitenstaander, kunstenaar, rebel; geboren in een ondergronds theater in Parijs, opgegroeid in een bloeiende Boheemse kunstenaarsgemeenschap, student aan een van de meest prestigieuze Europese kunstacademies. In de ogen van de Deense filmmaker Lea Glob leidde Apolonia Sokol een ultiem bohemien bestaan. Nadat Glob haar in 2009 voor het eerst portretteerde, keerde ze telkens weer terug naar de charismatische Apolonia. Van Parijs, waar ze samenwoont met Oksana Sjatsjko, een van de oprichters van de feministische actiegroep Femen, tot New York en Los Angeles, waar ze bij Harvey Weinstein op de koffie wordt gevraagd. De onbeschaamde, uitgesproken en getalenteerde Apoloniais is overtuigd van haar talent, maar als vrouwelijke kunstschilder moet ze vechten voor haar plek in het door mannen gedomineerde veld. Hoe ver is ze bereid te gaan?

Apolonia, Apolonia is een fascinerend, dertien jaar omspannend portret van een jongvolwassen vrouw die haar plek zoekt in de (kunst)wereld. De jarenlange relatie tussen Lea Glob en Apolonia Sokol levert een intieme film op, waarin kunst, zaken, politiek en liefde worden verweven. Apolonia, Apolonia won in 2022 de IDFA Award voor Beste Documentaire.

Speeltijden

zaterdag 11 maart 2023 13:30 uur
zondag 12 maart 2023 18:45 uur