Navigatie overslaan

Lady Bird en Aafke Romeijn opening van Internationaal Filmfestival Assen

1 februari 2018

Internationaal Filmfestival Assen (IFA) opent op zaterdag 10 maart met de bejubelde film Lady Bird. Deze film is genomineerd voor vijf Oscars, waaronder die voor Beste Film, Beste Actrice en Beste Vrouwelijke Bijrol. Eerder won de film al de Golden Globe voor Beste Film en Beste Actrice. De openingsfilm wordt voorafgegaan door een optreden van Aafke Romeijn.

‘We zijn erg blij dat we de 38ste editie van IFA kunnen openen met Lady Bird én Aafke Romeijn. Lady Bird is een prachtige coming-of-age film over de band tussen een moeder en haar tienerdochter Christine ‘Lady Bird’ McPherson en is niet voor niets genomineerd voor zoveel Oscars’, vertelt Jennifer O’Connell, programmeur van IFA. ‘Samen met een optreden van Aafke Romeijn is het een soort gedroomde opening. Aafke Romeijn past ontzettend goed bij ons festival. Ze zingt en schrijft spitsvondige teksten over onder andere politiek en feminisme.’

Lady Bird
Lady Bird is het autobiografische regiedebuut van actrice Greta Gerwig (Frances Ha en Greenberg) over de rebelse Christine ‘Lady Bird’ McPherson (Saoirse Ronan). Tegen de achtergrond van het snel veranderende economische klimaat van 2002 worstelt de zeventienjarige Lady Bird zich door het laatste jaar van de middelbare school. Het gezin zit krap bij kas. Toch droomt ze ervan in New York te studeren. Ondertussen ligt zij constant overhoop met haar eigenzinnige moeder (Laurie Metcalf), een hardwerkende verpleegkundige die kostwinner is geworden nadat Lady Bird’s vader zijn baan kwijtraakte. In deze afwisselend komische en scherpe coming-of-age ontdekt Lady Bird tussen het maken van toekomstplannen door wie ze eigenlijk is en wat (en wie) daar allemaal aan heeft bijgedragen.

Vorige artikel Volgende artikel