Navigatie overslaan

IFA Trofee 2020 voor Halina Reijn en Carice van Houten

2 maart 2020

Om vrouwen die zich met succes inzetten in de filmsector te eren, reikt IFA sinds 1986 jaarlijks de IFA Trofee uit. Dit jaar nemen Halina Reijn en Carice van Houten de prijs in ontvangst voor de oprichting en ambitie van hun productiebedrijf Man Up. Daarnaast hebben ook hun beider indrukwekkende carrières als actrices tot deze nominatie geleid.

Reijn en Van Houten zijn helaas niet in de gelegenheid de trofee tijdens het festival in ontvangst te nemen. Wel lieten zij middels een videoboodschap weten: ‘Wij zijn echt ongelofelijk blij en dankbaar met de eer die jullie toekennen. We waarderen het enorm en zijn heel erg fan van jullie festival. Ook de films die jullie programmeren vinden we te gek. Een fantastisch festival gewenst en heel erg bedankt!’

In Instinct, de eerste film van hun bedrijf, speelt co-producent Van Houten de hoofdrol en maakt Reijn haar debuut als regisseur.‘Het is onze missie om met Man Up belangwekkende verhalen te vertellen vanuit een vrouwelijk perspectief’, lieten Reijn en Van Houten weten in een statement over hun productiebedrijf. Zij willen een eigen stem laten horen in een door mannen gedomineerde filmwereld, bijvoorbeeld door complexe vrouwelijke karakters op te voeren die als personages vragen oproepen. Over Instinct zei Halina Reijn in De Morgen zelfs: ‘Een man had deze film niet kunnen maken. Dit is absoluut the female gaze.’ IFA prijst deze houding ten aanzien van de filmwereld.

Halina Reijn (1975) heeft talrijke glansrollen op haar naam staan, zowel in het theater (o.a. La Voix Humaine, Rouw siert Electra) als voor de camera (o.a. Valkyrie, Zwartboek). Met Instinct maakte ze haar debuut als filmregisseur. Carice van Houten (1976) heeft voor haar filmrollen al verschillende prijzen gewonnen, waaronder Gouden Kalveren voor Beste Actrice in Minoes, Zwartboek en De gelukkige huisvrouw. Ook haar internationale carrière is indrukwekkend – voor haar rol als Melisandre in de hitserie Game of Thrones is Van Houten genomineerd voor een Primetime Emmy Award.

Eerdere winnaars van de IFA Trofee waren onder meer Rifka Lodeizen, Sandra den Hamer, Sacha Polak, Dana Linssen, Ally Derksen en Monic Hendrickx.

Vorige artikel Volgende artikel