Navigatie overslaan

Drie IFA-inleidingen in mei!

30 april 2024

Aan mooie films geen gebrek in de maand mei! IFA leidt namelijk drie prachtige films in, te beginnen met A Song Sung Blue op woensdag 8 mei in het Forum Groningen. De maandag daarop presenteren we All of Us Strangers, publiekswinnaar van IFA 2024, in Filmhuis Emmen en op 26 mei zijn we met Sultana's Dream weer in het Forum op animatiefilmfestival Framed. Lees hieronder meer over iedere film die IFA volgende maand inleidt.


A Song Sung Blue
| 8 mei 2024 | 19:00 uur

Xian zal zich altijd de eenzaamste en blauwste zomer herinneren toen ze 15 was. Nadat haar moeder voor haar werk naar het buitenland moet, wordt Xian toevertrouwd aan de zorg van haar vader, een vrijgevochten fotograaf die ze nauwelijks heeft gezien sinds de scheiding van haar ouders. Hij heeft het financieel moeilijk en gaat vreemd met zijn assistent die een 18-jarige dochter heeft, Mingmei. Al snel verschijnt Mingmei als een stralend licht voor Xian. Tijdens deze onrustige zomer zal het conflict tussen de onschuld en de impulsen van de jeugd een onuitwisbare stempel drukken op Liu…

A Song Sung Blue wordt vertoond in samenwerking met IFA en CinemAsia, waar het de Jury Award 2024 won. De film wordt ingeleid door IFA-artistiek leider Henriëtte Poelman en Ron Ma, programmeur van CinemAsia.

All of Us Strangers | 13 mei 2024 | 20:00 uur

De veertiger Adam, scenarist van beroep, woont in een gloednieuwe Londense torenflat. Zijn buurman Harry is de enige andere huurder en ook eenzaam. Ze beginnen een relatie. Adam werkt aan een scenario over zijn vader in 1987. Hij was toen 12 en in dat jaar kwamen zijn ouders om bij een auto-ongeluk. In deze periode bezoekt Adam in verband met dat scenario ook het huis waarin hij opgroeide. Er blijkt niets veranderd sinds de jaren tachtig, en ook zijn ouders wonen er nog! Hij vertelt ze wat hij allemaal heeft meegemaakt in al die jaren. Een intrigerend magisch-realistisch (liefdes)drama dat van de ene hartverscheurend mooie scène naar de andere zweeft, zonder dat je precies begrijpt hoe deze twee werelden zich tot elkaar verhouden. Maar toch lijkt het heel echt! Een gevoelige verkenning van rouw, eenzaamheid en verlangen, gebaseerd op de roman Strangers van de Japanner Taichi Yamada.

Deze vertoning van All of Us Strangers wordt ingeleid door IFA-programmeur Hilde van der Wal. De film werd tijdens IFA 2024 beoordeeld met een score van 4,69 (op een schaal van 1 tot 5) en werd daarmee publieksfavoriet.

Sultana's Dream | 26 mei 2024 | 14:30 uur

De Spaanse Inés stuit tijdens haar verblijf in India in 1905 op een boek met de titel Sultana's Dream. Dit boek van de Bengaalse feministische denker Rokeya Hossain beschrijft een utopie genaamd Ladyland, waar mannen thuis moeten blijven zodat vrouwen zich vrij kunnen bewegen en ontwikkelen. Het boek vormt een startpunt voor een magisch-realistische verkenning van de rol van vrouwen in heden en verleden. Elk deel van deze film van regisseur Isabel Herguera is weergegeven in zijn eigen unieke visuele stijl: Inés' reis is in inkt en waterverf; schaduwrijke figuren bevolken het verhaal van Hossain; en Ladyland bestaat uit traditionele Mehndi-patronen. Visuele 'must see'.

Sultana's Dream maakt deel uit van het programma van animatiefilmfestival Framed. Dit festival barstensvol animatiefilms, masterclasses en talks van lokale en (inter)nationale makers vindt op 23, 24, 25 en 26 mei 2024 plaats in het Forum Groningen.

Deze vertoning van Sultana's Dream wordt ingeleid door IFA-programmeur educatie & jongeren Maureen Wachtmeester.

Volgende artikel