Navigatie overslaan

IFA Technische checklist

Om je goed voor te bereiden op de beste kijkervaring van de online onderdelen van het IFA programma, is het belangrijk om onderstaande technische checklist nog even goed door te nemen.

Juiste apparatuur

Het bekijken en bijwonen van IFA online kun je onderverdelen in drie verschillende onderwerpen: afspelen, kijken en luisteren. Je kunt ervoor kiezen dit allemaal op hetzelfde apparaat te doen, of met drie verschillende.

Afspelen

IFA online heeft helaas geen app, dit betekent dat je ons programma alleen maar via een webbrowser af kunt spelen. IFA films en programma-onderdelen kunnen daarom het beste vanaf een (recente) pc of laptop bekeken worden. Afspelen op de webbrowser van mobiele apparaten als telefoons of tablet is ook mogelijk, maar dit kan problemen opleveren, zeker als je gebruikmaakt van een ouder model.

Kijken

Wil je op een ander apparaat kijken dan waar je een film of livestream afspeelt (bijvoorbeeld op je televisie)? Dan moet er een verbinding tussen twee apparaten gemaakt worden. Dit kan is veel gevallen met een HDMI-kabel, door te casten met een Chromecast of met Apple AirPlay. Heb je een smart-tv? Dan kun je IFA online openen in de webbrowser van je televisie.

Luisteren

Er zijn maar weinig laptops (als die er al zijn) die het bioscoopgeluid onder een film kunnen evenaren. Sommige mensen vinden de ingebouwde laptopspeaker voldoende, maar het is ook mogelijk om een setje boxjes aan je laptop of computer te verbinden (en die hoeven helemaal niet duur te zijn). Dit kan doorgaans via Bluetooth of een AUX-kabel.

Updates

We hebben allemaal wel eens een update weggeklikt met de achterliggende gedachte dat dat ook wel op een later moment kan. Dat latere moment is nu aangebroken. Zorg ervoor (of controleer) dat alle updates, zowel van je apparaat als van je webbrowser, gedaan zijn voordat je een film of programma-onderdeel van IFA online bekijkt. Niet geüpdatet software is een van de meest voorkomende problemen bij online festivalbezoek, die zelfs onze online helpdesk niet op afstand voor je op kan lossen.

Internetverbinding

Alle updates gedaan? Goed, dan is het nu belangrijk om te checken of je een goede internetverbinding hebt. Dit kun je doen dooreen gratis online speedtest te doen. Een snelheid van 15 Mbps (Megabit per seconde) zou genoeg moeten zijn om een film van IFA online te kunnen bekijken. Wil je zeker weten dat je tijdens het kijken niet met internetproblemen te maken krijgt? Verbind dan je apparaat met een kabel aan je modem. Die verbinding is meestal stabieler dan wifi.

Webbrowser

Het programma van IFA online kun je het beste bekijken in de webbrowser Google Chrome. Goede andere opties zijn Firefox of Microsoft Edge.

Geluid

Wanneer je een film of ander programmaonderdeel start, moet je zelf het geluid aanzetten. Deze staat namelijk standaard uit.

Beeldkwaliteit

Ook kiest de online omgeving automatisch een beeldkwaliteit. Je kunt dit aanpassen door te kiezen voor een lagere of hogere resolutie. Hoger is natuurlijk beter, maar hoger heeft ook een betere internetverbinding nodig, anders gaat je beeld haperen. Weet je zeker dat je een goede verbinding hebt? Dat kun je eventueel kiezen voor een hogere resolutie als 1080p, gelijk aan ‘HD’ (high definition). Het kan daarna ongeveer 30 seconde duren voordat je verschil ziet.