Toegang tot IFA online werkt anders dan je gewend bent bij een fysiek festival. Je hoeft bijvoorbeeld geen ticket te laten zien bij de deur, maar je ontvangt een toegangslink via de mail. Ook hoef je niet voor iedereen in je gezelschap een ticket te kopen, als ze mee willen kijken. Kortom: een online festivalbezoek is even wennen. Dit zijn de stappen die je moet doorlopen om online programma te bekijken.

Op 22 februari start de kaartverkoop en worden de aanvangstijden van de livestreams gepubliceerd. Vanaf dan kun hier kaarten kopen voor al je favoriete films. Na aankoop van een kaartje krijg je een bevestigingsmail en een digitaal ticket. Bewaar deze mail goed, want dit is je toegang tot de film of livestream. Voor de DocuDonna-selectie, KersVers-selectie en Noordsterren-selectie hoef je per selectie maar één ticket te kopen. Je koopt dus één kaartje voor een selectie, niet per film.

Hoe koop ik een ticket?

  1. Om kaartjes te kopen ga je eerst naar ons VOD-overzicht of het blokkenschema. In het VOD-overzicht kun je kaartjes voor films die je op een zelfgekozen moment kunt kijken. In het blokkenschema kun je tickets kopen voor onze livestreams. Livestreams zijn getimede programma-onderdelen en deze kun je ook alleen maar kijken op de tijden die bij de livestream staan. Let op: Je moet in het blokkenschema wel even doorklikken naar de goede datum, dit kan bovenin het scherm. Onderin het scherm kun je daarna de tijd van de dag aanpassen, om te zien wanneer welke livestream is.
  2. Ga naar de film of het programma-onderdeel waar je een kaartje voor wilt kopen en druk op ‘Koop tickets’.
  3. Voor het beste overzicht van je gekochte tickets kun je het beste direct een account aanmaken. Tickets die je koopt komen dan automatisch in je account te staan. Via ‘My Tickets’ linksboven in je scherm kun je een overzicht van al je kaartjes zien. Vanaf daar kun je dan makkelijk een livestream bijwonen of een on demand film starten. Heb je al kaartjes gekocht voordat je een account hebt aangemaakt? Geen probleem. Maak dan een account aan met het mailadres waarmee je tickets hebt gekocht. Je kaartjes staan dan automatisch in je account.
  4. Na aankoop krijg je de ticket in je mail én in je account. Zie je geen mail? Vergeet dan niet om de spambox van je mail even te checken. In de mail staat een link die je naar het gekochte progrmma-onderdeel brengt. Als je een kaartje gekocht hebt voor een livestream, dan kun je de link pas maximaal 20 minuten voor aanvang openen. Open je hem eerder, dan krijg je een foutmelding dat de code ongeldig is en/of verlopen. Dit is niet zo, maar die melding krijg je omdat je de link te vroeg geopend hebt.
  5. Doet de link van de film of programma-onderdeel het niet? Probeer de pagina dan te refreshen. Als je Windows gebruikt kun je dat doen door op F5 te klikken. Op een Macbook klik je op Command+R. Als de link het dan nog steeds niet doet kun je proberen uit te loggen bij je account en dan opnieuw in te loggen.

Waar is de zaal?

Bij een fysiek filmfestival zijn we allemaal gewend om ons (e-)ticket te laten scannen bij de deur van de zaal die op je op je (digitale) kaartje staat. Maar hoe kom je bij een online festival in ‘de zaal’? 

Je kunt het beste een account aanmaken op onze website. In het overzicht ‘My Tickets’ linksboven in je scherm kun je dan al je gekochte kaartjes zien. Vanaf hier kun je je ook livestreams bijwonen en/of een film on demand starten. Als je al kaartjes gekocht hebt, kun je een account aanmaken met hetzelfde mailadres als waarmee je tickets gekocht hebt. Je kaartjes komen dan automatisch in je account te staan.

Liever geen account? Dan ontvang je na aankoop van een kaartje een ticket in de mail. In deze mail staan twee dingen: een toegangscode en een link. Als je op de link klikt, ga je direct naar het door jou gekochte programma-onderdeel of film, je hebt vervolgens direct toegang (natuurlijk wel pas vanaf 5 maart of op de aanvangstijd van een livestream). Ga je via ons programma overzicht op de website naar een film of programma-onderdeel waar jij een kaartje voor gekocht hebt? Dan kun je de toegangscode uit de mail invoeren. 

Wanneer begint de film of livestream?

Films
Voor de films die je on demand kijkt, geldt dat je ze op elk moment in het festivalweekend kunt laten beginnen, tussen vrijdagavond 20:30 en zondagavond 23:59. Je hoeft dus niet de film te kijken direct nadat je jouw ticket hebt gekocht. Je kunt de film pauzeren, maar vanaf het moment dat je op PLAY klikt heb je vier uur om de film te bekijken. Let op: met een ticket heb je toegang tot één volledige vertoning van de film, je huurt de film dus niet. 

Als de film langer duurt dan de tijd die je op zondagavond 7 maart nog beschikbaar hebt, dan kun je de film wel afkijken maar niet opnieuw de stream starten wanneer de tijd is verlopen. Je kunt dus niet je browser refreshen of de stream opnieuw openen als je een technisch probleem hebt.

Livestream
Bij livestreams kun je vanaf 20 minuten voor aanvang van het programma de stream al in. Dit kan met het linkje in de mail of via het programma-overzicht op onze website met de toegangscode die ook in je mail staat. Als de livestream begint met een interview of inleiding, schakelt de stream daarna automatisch over naar de film zelf. Hier hoef je dus niets voor te doen. Ben je iets te laat? Dan kun je gewoon nog in de livestream en (eventuele) interactieve chat, maar het is niet mogelijk om terug te spoelen.