Om je goed voor te bereiden op de beste kijkervaring van onze programma-onderdelen, is het belangrijk om onderstaande technische checklist nog even goed door te nemen. Zo weet je zeker dat je de juiste apparatuur in huis hebt, je internetverbinding naar behoren is en je straks beeld en geluid hebt. Check hier of je er écht klaar voor zit.

De juiste apparatuur

Het bekijken en bijwonen van IFA online kun je onderverdelen in drie verschillende onderwerpen: afspelen, kijken en luisteren. Je kunt ervoor kiezen dit allemaal op hetzelfde apparaat te doen, of met drie verschillende.

Afspelen
IFA online heeft helaas geen app, dit betekent dat je ons programma alleen maar via een webbrowser af kunt spelen. IFA films en programma-onderdelen kunnen daarom het beste vanaf een (recente) pc of laptop bekeken worden. Afspelen op de webbrowser van mobiele apparaten als telefoons of tablet is ook mogelijk, maar dit kan wel problemen opleveren.

Kijken
Wil je op een ander apparaat kijken dan waar je een film of livestream afspeelt (bijvoorbeeld op je televisie)? Dan moet er een verbinding tussen twee apparaten gemaakt worden. Dit kan is veel gevallen met een HDMI-kabel, door te casten met een Chromecast of met Apple AirPlay. Heb je een smart-tv? Dan kun je IFA online openen in de webbrowser van je televisie.

Luisteren
Er zijn maar weinig laptops (als die er al zijn) die het bioscoopgeluid onder een film kunnen evenaren. Sommige mensen vinden de ingebouwde laptopspeaker voldoende, maar het is ook mogelijk om een setje boxjes aan je laptop of computer te verbinden (en die hoeven helemaal niet duur te zijn). Dit kan doorgaans via Bluetooth of een AUX-kabel.

Zeker zijn van je software en internetverbinding

Om te zorgen dat je ongestoord film kunt kijken, is het belangrijk om alle achterstallige updates van je laptop of computer voor die tijd uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede internetverbinding hebt en dat je de juiste webbrowser gebruikt.

Updates
We hebben allemaal wel eens een update weggeklik met de achterliggende gedachte dat dat ook wel op een later moment kan. Dat latere moment is nu aangebroken. Zorg ervoor (of controleer) dat alle updates, zowel van je apparaat als van je webbrowser, gedaan zijn voordat je een film of programma-onderdeel van IFA online bekijkt. Niet geüpdatete software is een van de meest voorkomende problemen bij online festivalbezoek, die zelfs onze online helpdesk niet op afstand voor je op kan lossen. 

Internetverbinding
Alle updates gedaan? Goed, dan is het nu belangrijk om te checken of je een goede internetverbinding hebt. Dit kun je doen door een gratis online speedtest te doen. Een snelheid van 15 Mbps (Megabit per seconde) zou genoeg moeten zijn om een film van IFA online te kunnen bekijken. Wil je zeker weten dat je tijdens het kijken niet met internetproblemen te maken krijgt? Verbind dan je apparaat met een kabel aan je modem. Die verbinding is meestal stabieler dan wifi.

Webbrowser
Het programma van IFA online kun je het beste bekijken in de webbrowser Google Chrome. Goede andere opties zijn Firefox of Microsoft Edge.

Navigeren in een digitale omgeving

Wanneer je zeker weet dat alles werkt, is het tijd om rond te kijken in onze digitale omgeving. Onthoud dat IFA online niet hetzelfde werkt als een online streamingdienst en dat je dus misschien niet dezelfde opties beschikt. Bovendien zijn er bij IFA online ook opties die een doorsnee streamingdienst dan juist weer niet heeft.

Geluid
Wanneer je een film of ander programma-onderdeel start, moet je zelf het geluid aanzetten. Deze staat namelijk standaard uit.

Beeldkwaliteit
Ook kiest de online omgeving automatisch een beeldkwaliteit. Je kunt dit aanpassen door te kiezen voor een lagere of hogere resolutie. Hoger is natuurlijk beter, maar hoger heeft ook een betere internetverbinding nodig, anders gaat je beeld haperen. Weet je zeker dat je een goede verbinding hebt? Dat kun je eventueel kiezen voor een hogere resolutie als 1080p, gelijk aan ‘HD’ (high definition). Het kan daarna ongeveer 30 seconde duren voordat je verschil ziet.

Doorspoelen
Ons online programma bestaat uit meerdere onderdelen. Zo zijn er onder andere films, panelgesprekken en interviews. Bij alle onderdelen geldt dat het niet mogelijk is om voor- of achteruit te spoelen.

Interactieve chat
Bij sommige livestreams (ook wel getimede screening) is er een interactie chat. Met deze chatfunctie kunnen aanwezige online bezoekers met elkaar communiceren. Als er een live vraaggesprek plaatsvindt met bijvoorbeeld een regisseur, is er soms een mogelijkheid om zelf ook vragen te stellen. Mocht dit het geval zijn, dat is er een speciale box in beeld waar je jouw vragen kunt stellen.